maanantai 29. joulukuuta 2014

Sulaneet lumiukot, piparitönö ja herkuttelua...

No siis nämä sulaneet lumiukot o jo vuosia vanaha juttu, jo monena vuotena noon pyöriny netisä ja löytyneekö ennää kettää leipuria, joka ei ois näitä kokkeillu tehä... mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että nämä o herttasen näkösiä ja ensimmäistä kertaa määki näitä nyt tein, ku Mummin Kulta o jo siinä iäsä, että piparit maistuu :D Hauskaha näitä oli tehä, mulla noon täsä vielä pellillä, ku laitoin ne valamistumisen jäläkeen kiertoilimauuniin, että kuivus nuo kuorrutukset äkimpään... hyvä konstiha soli!


Pääksi laitoin puolikkaan suklaisen kuusenpallon ja kuorrutukset o pikkeeriä... nenä, hatut ja huivit o tehty sokerimassasta...

Seuraavaksi meijän Jouluaaton päivällistä, jonka söimmä iha kahellee Apukokin kansa... alakuun savulohta tillikreemin, tuorekurkun ja sitruunaölijyn kera... kala savustettiin ite, tillikreemin tein seuraavalla tavalla:

Tillikreemi savukalalle

- ranskankermaa puoli purkkia
- pikkusen sitruunamehua
- vahavaa sinappia
- suolaa
- tuoretta tilliä reilusti
- 1 liivatelehti

Laita liivatelehti kylymään vetteen pehemeneen. Sekota muut aineet keskenään paitsi suola, lopuksi lissää suolaa ommaan suuhun sopiva määrä... kiehauta tilikka vettä kattilasa ja sekota lionnu liivatelehti hyvin vetteen... anna jähtyä pikku hetki ja kaaja ohuena nauhana kreemin sekkaan, laita jääkaapiin asettummaan muutamaksi tunniksi. Tuosapa onki kuvvaa mun annoksesta, mutta jokkaineha laittaa esille, niinku hyvälle tuntuu, kurkusta tullee mukavan mehukasta, ku potunkuorimaveitellä vetelee nuita pitkiä siivuja... 


Sitruunaölijy

- pari rkl olliiviölijyä
- hyppyselline raastettua sitruunankuorta
- pikkusen sitruunanmehua
- ripsahus suolaa

Kaikki aineet sekasin ja jääkaapiin tekkeytyyn ainaki muutamaksi tunniksi...



Pääruuaksi paistoin kokonaisen nauvan sisävilleen... ensin maustoin sen suolalla ja mustapippurirouheella, paistoin pinnat kiinni pannulla ja nostin uunivuokaan... ripsuttelin päälle vielä suolaa, hieroin vähä valakosipulimurskaa ja paksua balsamicokastiketta pintaan, lihamittari paksuimpaan kohtaan ja 175 asteisee uunii keskitasolle. 

Siinä ei kauaa mee ku mittari näyttää 57 astetta (puolisen tuntia?), sen jäläkeen käärin lihan leivinpaperiin ja vielä folioon ja annoin levähtää nuin 11-12 minnuuttia. Siinä vaiheesa mittari näyttää 60 astetta sisälämmöksi, meille soon loistava kypsyys, oisko semmone medium plussa... mittarin otan tietenki pois ennen pakettiin käärimistä, mutta paketin aukasun jäläkeen tarkistin sisälämmön...


Lisänä itetehyt battaattiranskalaiset, höyrytetyt raakunalla ja voilla maustetut porkkanat ja taivaallinen konijakkipippurikastike...

Jäläkkäriksi tein tyrniä viiellä tappaa (ai määkö hevostelija?!): valakosuklaa-tyrnimousse, paistettu tyrni-juustokakku, tyrnisemifreddo, tyrnikastike ja tyrnigranita... tämän aterian jäläkeen annettii Apukokin kansa toisillemma yläviitoset, ruoka oli meijän suuhun täyellistä. Ja täsä huomautan, että kyllä alaku- ja pääruualla o kokoerua, nuo alakuruokalautaset o pienempiä... että tämmöne kattaus meillä tänä Jouluna :D



Täsä vielä kuva toisesta piparitönöstä, joho olin nii tyytymätö etellisesä postauksesa esittelemäni ihanuuven jäläkeen... kaikki meni pieleen täsä ja olinki laittaa sen takkaan, mutta ystävä sen kuitenki vei kottiinsa :D


Se o sitte Talavipäivänseisauski ollu ja mää oon alakanu toivottellee kaikille Riemukasta kevättä!! Ollaa nätisti, eikä ammuta raketteja, ku o nii moni elläin, joka niistä kärsii, laitetaa neki rahat johonki tähellisempään!! Nähhää ens vuojen puolella <3


12 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia ihanista herkuista! Niinhän se on, että taas mennään kevättä kohti!
    Naureskeltiin eilen kun poika kävi tyttöjen kanssa tervehtimässä ja kertoi USA:n mahdollisesta pääsiäismatkasta, johon ehkä mekin osallistumme, että ei oikein heti jaksa innostua kotoa lähtemisestä kun vasta olemme päässeet takaisin! Pistettiin muhimaan ajatukset....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetulua taas kotimaan kamaralle! Ja ymmärrän hyvi, että nui pitkän matkan jäläkee justi kottii tulleena ei varmaankaa heti jaksa uutta reissua miettiä, vaa annappa olla ku hetke o asettunu, ni kyllä se sitte taas :D Voi sielä Usa:sa määki haluaisin käyä, nii tai Kanadasa... ehkä sitte joku päivä :D

      Poista
  2. Täällä ilmottautuu yksi, joka ei ole koskaan vielä tehnyt tuollaisia sulaneita lumiukkoja. Kivannäköisiä ovat ja varmasti on mummin kulta ollut mieleissään, kun on saanut tuollaisilla ihanuuksilla herkutella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No emmääkää ollu kyllä teheny, mutta ku niitä tosiaa o näkyny joka vuosi monesa blogisa, ni luulin olevani ainut, joka ei oo kokkeillu. Oliha niisä värkkäämine, mutta hauskoja ne kyllä oli... ja sattu just oikian paksuset pikkeerit, ni tuli vielä siistiä jäläkiä! :D Mummin Kulta söi niistä ensimmäisenä lakit pois :D :D :D

      Poista
  3. En ole minäkään koskaan tenyt sulaneita lumiukkoja - pitäisköhän kokeilla :) Tuo piparitönö on hieno, onneks et takkaan heittänyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siitä vaa kokkeilee Tita, siinä murheekki unehtuu (jos semmosia sattus olemaa) ku kieli keskellä suuta nuita pikkuosia pursottellee :D :D

      Poista
  4. Ei vitsi tuota tillikreemiä, mun on ihan pakko testata!!! ☺
    P.S. En minäkään ole koskaan tehnyt sulaneita lumiukkoja - aukko sivistyksessä, joka pitänee korjata joskus ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokkeileppa Nanne, soli hyvvää tuoreen savukalan kansa ja tuo sitruunaölijy kruunasi kokemuksen. Liivatteen laitoin iha koostumuksen takia, ku ranskankermaha mennee liruksi ku sitä joutuu sekottellee ja musta tuommone pikkusen jämäkämpi o mukavampi syyä <3

      Poista
  5. Nam mikä menu teillä on ollut ja ihania herkullisia kuvia! :)

    Tosiaan huomenna on taas se päivä, kun niin monet eläimet pelkäävät sitä kamalaa paukuttelua. Me vietetään uusi vuosi taas ihan rauhassa kotosalla Maunon kanssa.

    Hyvää uutta vuotta sinne! :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos Minka ja mahottoman Riemukasta Kevättä teijän poppoolle!! <3

    VastaaPoista
  7. :D Voi miten hauskat lumiukot ja tönö muka, ihana...Iloista Uuden vuoden aattoa teille ja alkavaa Uutta Vuotta 2015 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kuin myös vilijaana, olokoon vuosi menestyksekäs kaikin puolin! <3

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!