maanantai 23. kesäkuuta 2014

Lohisoppa vie kiele mennessää...

Kyllä se nii o, että kunnon lohisoppa o keitto paikallasa... mää en muute oo mikkää kalan ystävä, mutta savulohi ja sitte lohisoppa kyllä o semmosia herkkuja, joita o aika ajjoin saatava. Mulla o tällä hetkellä pihalla pikkune rojekti menosa, nuin 460 metriä lautaa maalattavana, autokatoksesta puuttuu vielä katto vai nyt saahaa seki kuntoo, olin siis maalihommeleisa päivän ja sisälle tullesa mietin, että mitäkä nopiaa teen ruuaksi, työmieski oli tulosa kotia kohti.

Pakkasesta löyty lohivilleen palane... nii tai ei se nyt iha nii pieni ollu, taisi painaa 600 rammaa, mutta eihä semmosella lohisopalla mittää tee, josei oo kunnolla sattumia :D Jääsä olevan kalan laitoin paketissaan kuumaan vetteen sulamaan ja sillä välin kuorasin potut... täsäpä ohoje, määriä en laita, sehä riippuu syöjistä, mutta kyllä sitä lohta pitäs olla syöjää kohen ainaki semmone 200 rammaa...

Lohisoppa

- pottuja
- lohivile
- maitua
- kermaa
- tilliä, suolaa, valakopippuria 
ja sitruunamehua

 

Kerran kattoin jotaki kalastusohojelmaa ja siinä ne sitte saaliista sopan keittivät, kävi nii näppärästi se lohen kuutioimine, että mun piti heti alakaa kokkeileen... ja sehä oli oikiasti heleppua! Harmi ku mää en hoksannu ottaa vaihekuvia siitä, mutta yritän selittää. Lässäytä lohivile nahkapuoli leikkuulautaa vaste, villeerausveitellä (tai joku mutta pitäs olla terävä) leikkaat ensi poikittain kahen sentin vällein villeesee viillot nahkaan asti... sen jäläkeen kahen sentin vällein pitkittäin, samote nahkaan asti... siinä o nyt valamis ruuvukko... sitte otat napakan otteen pyrstöpäästä (mulla o semmone häiskä sipulipiikki, se o kätevä täsäki hommasa) ja liu'utat villeerausveiten nahkaan asti ja lähet viemää sitä villeen pittuuelta toiseen suuntaa... ja voila, siinä sulla kätevästi kalapalat soppaan!!


Nakkaa kattilaan pilikotut potut ja omin pikkukätösin kuutioijut lohipalat, vettä nii että peittyvät ja kiehumaa, kerrää lusikalla eli reikäkauhalla veen päälle syntyvä vaahto poijes ja lissää keitin vetteen suolaa ja tilliä, käypi mainiosti kuivattukki. Kiehauta kypsäksi, kaaja vesi pois, vaiha tilalle keitin vettä vastaavasta määrästä 2/3 maitua ja 1/3 ossaa kermaa (soon lohisopan raiskausta jollei kermaa käytetä), lissää tilliä, suolaa, rippaus jauhettua valakopippuria ja lorraus sitruunamehua. Kuumenna vähä aikaa, että kermamaito ehtii lämmetä. Siinä se o, herkkujen herkku, ja vielä nopia semmone!! Tuoho kylykee vähä voilla voijjeltua näkkäriä, ni ihimettelen jollei maistu.

Se lohisopasta, nyt mää voin kertua, että Mummin Kullalle o tulosa pikkuveli ens kuun loppupuolella, mää en oo vieläkkää keksiny sitä oikiaa monikkomuotua tuolle kullalle -sanalle, vieläki se kääntyy mun suusa ei nii laste suuhu sopivaksi, että varmaan mun täytyy keksiä poikasille uus nimitys :D Sehä tietää sitte ristiäisiä syksyn päälle ja ehtiin jo tarjottavia miettiä, löysin Pienen punasen keittiön Peggyltä hauskan ohojeen broileri-pekonimuffinseihi ja niitähä mun piti testata.


Heleppo ja nopiatekosia olivat ja tuohoha voi käyttää vaikka porua, kinkkua tai vaikka tonnikallaa, kaikki aineet vaa sekotettii ja kaajettiin muffarivuokiin. Taijan testata vielä poromurulla ja ehkä laitan jauhoja ohojeesa olevan 4 desin sijasta reilun kolome, ehkä mulla oli nii pieniä munia, että tuo nelijä oli liikaa, ei siis kannata lisätä koko jauhomäärää kerralla. Mutta suosittelen kokkeileen, nämä o kivoja illanistujaisii, juhuliin, aamu- tai iltapalalle ja nopiaa saa tehtyä isonki määrän!


Viime viikkone ottopoika oli meillä vielä Juhannuksena ja vaikka oli nii kylymä, että ei ulukona tarennu olla, ei ees rillata päivällä, ni illalla piti Wilhelmit rillata, ottopojalle ostettii kalakkunanakkeja, sillä ku ei possunlihhaa maha kestä ollenkaa... täsä ne jännittää, että joko saa pia syyä :D


Tilasin Hobby Hallista uuvet matot ja sunnuntaina kannettiin taas kaikki irtain ulos ja monneen kertaan kuurattiin konttaamalla lattiat, olipa mukava laittaa sen jäläkee matot lattiaa, akkunakki sain viime viikolla pestyä... toivottavasti nämä matot kestää paremmi ku viime kesänä Ellokselta tillaamani matot, niitä ei ollu tarkotettu kottiin, josa imuroijjaan nuin 360 kertaa vuojesa :D :D :D Ainaki nämä oli laavukkaamman tuntuset eikä ollu pahan hintasekkaa...


Pahottelen asiaa, mutta mää joutuin lukitteen kommentit sillai, että vaan jäsenet saa kommentoija, ne o taas ne ulukomaan elävät mainostajat rääkänny ja vaikka niijen kommentit mennee suoraa roskapostii ni kelijutti ku sähköposti kolisee pitkin päivää sitä sontaa... raato sentää, että niistä pitäs erroon päästä!! Edit: kommentointi aukastu kaikille!! 

Tännää mää sain vahavistuksen, että kyllä täältä mun blogisa oikiasti käy muitaki ku mää ite, köö sain niitten roskapostien lisäksi mukavammanki postin, olin päässy johonki blogilistalle ja voi mite sievästi sielä oli musta kerrottu, kattokaapa, Naisten haku-yhteisö, tuolta löytyy listaus bloggeista, jotka sinne oli valittu. Mutta tämmöstä tännää, huomena lähen kamun kansa käymää Haaparannan Ikeasa, mukava päivä tievosa!! Mukavaa viikkua kävijöille... kiva ois ku käyessänne kommentin jättäsittä, niitä o nii kiva lukia! <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentista!