perjantai 2. toukokuuta 2014

Meikäläisen pitsitestailut... ja vielä järissäni!!

No hitsit sentää, eihä se vaikiaa ollukkaa, se pitsin teko meinaan! Mulla ei oo kokemusta Sugar Veilistä, josta sanovat sen olevan työteliäämpää, mutta mää sain kokkeiltavakseni Leivontarvike Juhlavasta vermeet pitsin tekkoon ja sehä onnistu tämmöseltä tavalliselta kotileipuriltaki iha mainiosti, ei kannata pelätä ollenkaa!

Pitsintekua varte tarvii seuraavat värkit (makaroonit ei kuulu siihe, sattuvat vaa ollee takapiruna)... vatkain, (käsipelillä ei jaksa vatkua, aika o se verra pitkä), tikitaalivaaka tarkkaan mittauksee, pikkuse vettä, lasta, pitsimatto ja tietenki pitsijauhetta ja -nestettä, jokka myyvään samasa purkisa. Pitsimattoja o nii monella kuviolla, että luulis löytyvän jokkaiselle mielune, samote valakosen jauheen lisäksi löytyy valamiiksi värjättyjä, mutta niitä voi pastavärreillä värjätä itekki.


Homma lähtee käyntii mittaamalla kuluhoon (kuvasa oleva muovikuluho o iha liian iso, toisella kerralla viisastuin) 50 ml vettä ja 42 grammaa jauhetta, vatkataan 2 minnuuttia... sen jäläkeen lisätään alla olevasa kuvasa olevaa pitsinestettä 1tl eli nuin 3 grammaa ja vatkataan 5-7 minnuuttia, että seoksesta tullee tasasta. Ohojeita ja määriä/aikoja kannattaa nouvattaa pilikulleen, ni maximoi onnistunneen pitsin valamistumisen.


Näitä pitsimattoja o tosiaan monenlaisia, mulla näytti tämmöselle... tuolla seosmäärällä tuli nelijä pitsisiivua tätä mallia.


Sitte ku aine o hyvin vatkattu, ni kopsutellaa kuppia pöytää vaste, jotta saahaan mahollisimman palijo ilimakuplia poijes... mää vielä paremmaksi vakkuueksi coktailtikulla ruoppasin seosta tovin kuplien minimoimiseksi. Sehä o iha ittestään selevää, että nuin pitkän vatkausajan ansiosta siitä tullee ilimavaa, mutta tätähä mää en tietenkää hokassu ennen köö kantapään kautta :D Siksipä nyt teitä varottelen...

Seosta täppästää maton päälle ja aletaan lastalla levittämmään matolle, kannattaa tämä vaihe tehä huolella kaikki koloset täyttäin, ni sitä siistimpi tullee valamiista pitsistä. Tämänhä voi kuivattaa huoneenlämmösä, viepi semmosen 6-8 tuntia tai uunisa, niinku mää tein... asteita semmone 70-80 ja riippuen maton koosta 12-30 minnuuttia, mulla oli 13 minnuuttia tämä ja se oli hyvä aika.


Ku o hyvi kuivunu, ni lähtee tosi näppärästi irti lastalla avustamalla... matto nurin leivinpaperin päälle ja tuolla lailla ku vähä taittaa ni saa irtuamisen alulle, sitte sievästi pikkuhilijaa etenee...  


Seuraavasa kuvasa näkkyy hyvin, että mitenkä tullee huokosta jollei vatkaamisen jäläkeen kuppia kopistele kuplien vähentämiseksi...


Jihuuu ja täsä näkkyy heti parempaa jäläkiä, palijo siistimpi o tuotos!


Että heleppua oli tämä, vaikka eppäilin että hermot mulla mennee... siitä vaa värkkien tillaukseen, näillähä voi koristella kakkuja, muffareita, keksejä ja mitä melekee ikinä keksiiki! Tämähä o sokeria, jotenka kerman päällä alakaa sulamaan, mutta massakakkuihin tämä o mainio koristeluehotus. Ja voi tehä vaikka kuukausia aikasemmi ku o tarve, säilyy kuulemma mainiosti kuha suojaa pölyltä, kääräsee vaikka leivinpaperiin. Mulla o Helatorstaille kakku ihanaiselle Liisalle, jolla o pyöriät, meinaan tehä kukkakakun, josa käytän myös tätä pitsiä...

Pitsiä o testattu myös Pionilaaksosa ja Pullahiiren köökisä, käykääpä kattomasa tyttöjen kommentit asian tiimoilta!

Edit: Juhulavasta tuli viestiä, että Cake Lacen valamistajalta oli tullu korjaus tuohon pitsinesteen määrään... ei siis 1 tl vaa puolet siitä eli 0,5 tl!! 

8 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä ohjeista, Anne! Mullakin on suunnitelmissa kokeilla tätä. Olis niin kaunista tuo valmis pitsi kuorrutekakun koristeena. Hyvin sinä aikakin onnistuit =)

  VastaaPoista
 2. Kaunista kerrassaan. Minäkin haaveilen tarvikkeiden ostosta... pitää tehdä haaveista totta, ja investoida, niin ihanan näköistä!

  VastaaPoista
 3. Hienoja! Ei mun mieleeni ikinä tulis tehdä jotain noin vaikeata...Ei langasta eikä muustakaan!

  VastaaPoista
 4. Kiitos ihanaiset! Siitä vaa kokkeilee, kyllä Leena oli iha oikiasa, muutaman niksin kansa se onnistuu mainiosti :D:D

  VastaaPoista
 5. Ihania koristeita... Kyllä toiset ossaa!

  VastaaPoista
 6. Piti tulla oikein tutkailemaan pitsiä toistamiseen :) Pitää kyllä ehdottomasti hankkia kaikki vermeet, että pääsee tekemään!

  VastaaPoista
 7. Kiitos hyvistä ohjeista. Jokohan mä uskaltautuisin? Niitä muotteja on kyllä niin kauniita että niillähän saisi vaikka mitä kivaa aikaiseksi. Tai siis pitäisi saada :D

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!