sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Mantsikkaleivokset...

Tähä vuojenaikaa ei voi kerta kaikkiaa muuta tehä ku herkkuja mansikoista, nyt hakkiin laatikollisen Jäälistä Siiran tilalta, sielä vaa o parraat marjat... mulla ei ollu valamista leivosräsehtiä, vaa kokosin ohojeen päässäni, sielo vissii nii palijo tillaa, että mahtuu tämmösiäki pääsä pyörittelleen :D Pohojaksi paistoin kääretorttupohojan tällä ohojeella, ensi yksinkertasena ja toisen vielä puolikkaana:

Pohoja:

4 munnaa
1,5 dl sokeria
1 dl pottujauhoja
0,5 dl vehenäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Munat ja sokeri vatkataa hyväksi vaahoksi, kuivat aineet sekasi ja lisätään sokerivaahtoon. Taikina levitettään uunipellille ja paistetaa 200 asteesa nuin 6 minnuuttia, mulla o kiertoilimauuni ni en pitäny ku 5 minnuuttia. Tein siis yhen tuolla määrällä ja toisen puolitin että sain kolomannen osan.... jätäppä nämä pohojat sitte jäähtymää...


Seuraavaksi täytteet... jos leivokset syyään samana päivänä ni kannattaa kostuttaa pikkusen, mää pullasutia apuna käyttäen pyyhkäsin pohojaa ensin vanilijamaijolla... mutta jos syönti o vasta seuraavana päivänä ni kyllä ne täytteet nuin ohuen pohojan sen verran kostuttaa ku tarvis o. Kostutuksen jäläkeen levitin iha ohuen kerroksen mansikkahillua, jonka aina vetäsen sauvasekottimella siliäksi, sen jäläkeen levitin kerroksen voi-tomusokerikreemiä hillon päälle... vaikka se o pehemiää ni sehä tahtoo hillon päällä juosta, helepoin o laittaa kreemi pursotinpussiin ja sen avulla levittää se paikoillee. Kreemiin käytin 125 grammaa huoneelämpöstä voita, jonka vatkasin vaaliaksi ja sitte lisäsin ehkä nuin reilun desin verra sekkaan tomusokeria, lisäsin rippauksen vanilijasokeria ja vanilija-aromia....


Kreemin päälle aimo kerros pilikottuja mansikoita ja sen päälle kerros vanilijakreemiä, jonka tein Milletti-jauheesta. Sitä saa iha tavallisesta kaupasta, löytyy leivontatarvikeosastolta ja musta se o paras valamiskreemijauhe, mulla löytyy sitä aina kaapista, soon nii monikäyttöstä. Halutessaanha senki voi keitellä ite, mutta suosittelen kokkeileen tuota, maku o mainio!


Seuraavaksi taas pohojapala, kostutus jos sen tekkee ja päälle kerros hillua ja reeeeilu kerros pilikottua mansikkaa, sen päälle valakosuklaamoussea tietenki reilu kerros, että tullee kunnolla korkeutta leivoksille. Moussen voit tehä ite vaikka tällä ohojeella tai käyttää valamista, esim. Blå Bandin valakosuklaamousse o älyttömän hyvä, mää käytin sitä ja koska soon vähä makiaa, ni lissään ylleensä sekkaan rahkaa, nyt laitoin Turkkilaista jugurttia pari reilua lusikallista...

Lopuksi päälle viimene pohojapala ja se kostutus jos sen tekkee... mää en ennää päälypalaseen laittanu hillua, ettei tuu liian makiaa... päälle asetellaa puoliksi leikatut mansikat ja pikkuse kiehautin vettä, johon laitoin pari ruokalusikallista hyytelösokeria, pullasutilla pyyhkäsin mansikat asettelun jäläkeen, ni tullee kaunis kiilto.

Sitte koko kommeus kaapiin muhimaan ainaki muutamaksi tunniksi, jonka jäläkeen kakun kimppuun voi käyä semmosennaan tai leikkua leivospalasiksi.... vei muute kielen mennessä ku oli nii mahottoman makkeita mansikoita! Vinkkinä vielä, että kootesa kakkua kato että täytteitä tullee iha nurkkia myöte, ni saa leikattua siistimpiä palasia...


Etellisesä postauksesa hehkutin sitä paahettua pottusallaattia, sitäpä syötii meillä melekee koko viime viikko monen lisukkseen kansa... testasin sen ite savustetun lohen kansa, kaveriksi tietenki omatekemä tsatsiki...


Sitte sitä kokkeiltiin reikkalaisten lihapullien kansa, ohojeen löyvät täältä... pullien sisälle piilotin vielä fetajuustua palasen ja pitihä se tehä uus satsi tsatsikia.... ei voi mittää, pottusallaatti passaa iha kaikkien lisukkeijen kera ja mikä hauskinta, o yhtä hyvvää lämpimänä ku jääkaappikylymänäki. Testakkaapa ihimeesä!


Ihkut kesäsäät jatkuu, nautitaa elämästä ja yritettää olla onnellisia siitä mitä meillä o eikä rutista siitä mitä meillä ei oo <3 <3 Mukavaa viikkua kävijöille...



5 kommenttia:

  1. No voi mahoton ku on taas hyvän näkösiä! Me haetaan mansikat aina tuolta Muhoksen ja Utajärven rajalta (en muista nyt nimiä), mutta sieltä saa mansikat perattuina. Mun mielestä ei oo vastenmielisempää hommaa ku mansikoitten perkkaus...

    Ja tuota pottusallaattia pittää kokkeilla. Poika vaimoineen Puolasta tullee ens viikolla käymään. Pittää alakaa suunnittelemaan menua. Kerran äitienpäivänä kyssyin niiltä, että tuuttako meille syömään vai meettäkö M:n (vaimon) kottiin? Vastauksena oli, että ehottomasti meille, ku meillä on paremmat ruuat. Että menevät sitte kakkukahaville M:n äitin tykö. Sitte jonkun ajan kuluttua kyssyin, että kävittäkö kakkukahaveilla? "Joo, kahavilasa" oli vastaus...

    VastaaPoista
  2. Eikä vaa Manta näköstä ku nyt o ollu nii hyvvääki, että melekee o kieli menny mukana, onneksi ei kuitenkää, sehä loppus mullaki käläkätys jos nii kävis! :D :D

    Teeppä tuota pottusallaattia ku sulle tullee niitä syömävieraita, ne oli iha kertakaikkise huippuja ja lisukkeeksi passaa näköjää iha mikä vaa, voin vannua että poikaki ynisee tyytyväisyttä, saati sitte miniä :D :D

    Ja leivoksekki ku vielä jäläkkäriksi tekaset ni sillo sun suosiolla ei oo mittää rajjaa : :D

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköisiä leivoksia! Mä en vaan tiiä, miten sais nuo palat noin siisteiksi! Mulla on hieno kokkiveitsi mut envaan osaa siivuttaa noin kauniisti. Onko jotain vinkkiä?
    Kyllä teillä syödään kuin 6 tähden ravinteleissa!

    VastaaPoista
  4. Nautitaan nautitaan...nythän pitäisi vähän viilentyä ja ukkosiakin pitäisi tulla :( aivan ihanat leivokset..Ihanaista loppukesän jatkoa sinne <3

    VastaaPoista
  5. Lurps....pottusalaattia täytyy testata. Ahventen kanssa varmaan kanssa aivan loistavaa :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!