lauantai 21. syyskuuta 2013

Paistettu juustokakku...

Mää sitte tykkään Australian Master Chefistä, se o nii mukava ohojelma ja aina sieltä jottai oppeja eli ideoita tarttuu mukkaan... viime torstain jaksosa oli Donna Hay(den?) kokkaamasa paistettua juustokakkua, ai mahoto, että se oli hyvän näköne (siis se juustokakku), isännän kansa molemmat nieleksittii ja pakkoha sitä oli tännää kokkeilla... ei se ehkä iha Donnan luokkaa oo, mutta kovasti tyytyväine olin tulokseen, maku oli iha ssssairrrraaan hyvä, kertakaikkisen loistava ohoje!! Mää nimittäin tykkään enemmä paistetusta ku hyyvytetystä kakusta...



Alakuperäne ohoje löytyy ulukomaan kielellä täältä, mää nappasin ohojeen ja vinkit pyssäytyskuvilla telekkarista :D Harmitti ku nuo mitat oli milleinä eikä grammoina, mutta kai mää ne suurin piirtein oikee osasin kääntää... Apukokki lähti aamusta innoissaa kauppaa hakkee tarvikkeita, mutta kierrettyyään viis kauppaa ricotta-juuston peräsä oli jo aika kärmeissää... arvelinki, että sitä ei täälä tuppulaitamilla ehkä löyvy ja valamiiksi neuvoin, että ottaa sitte mascarponea... 

Siinä juustosako sitte oli se taika, ku Donna esitteli täytettä, ni se oli aika lirua ja semmosta sen kuulemma pitäs ollakki, mulla se taas oli aika paksua huolimatta aineijen tarkasta mittaamisesta. Ohan ne kuitenki kaks eri asiaa, meinaan ricotta ja mascarpone... pittää kokkeilla uuvestaan kuha saa sitä ricottaa jostaki hankittua.... mutta siis iha älyttömän hyvän makune oli tämäki, pohoja oli loistava ja niiiiii heleppo tehä... mutta ohojeesee... ja ohoje o siis 20 senttisee irtopohojavuokaan...

POHOJA:

190 ml jauhoja (105gr)
80 ml mantelijauhua (40 gr)
60 ml hienua sokeria (55 gr)
90 gr huoneenlämpöstä voita

Nämä hierotaa sekasi, sen pittääki sitte näyttää niinku leivänmurruille, sano Donnaki... maistoin sitä raakana ja se maistu mun suuhu suorastaan pahalle, mutta paistettuna oli loistava leikattavuus, maku ja sitä oli heleppo käsitellä... vuokaan oli semmone vinkki, että sen irtopohojan päälle laittaa leivinpaperia ja sitte rengas siihe päälle ja pohoja pannaanki nyt nurin päin, saa siistimmän silla lailla eli se pikkune reunapykälä jääki nyt alaspäin... voi raato, ymmärsiköhä tuosta kukkaa yhtää mittää :D :D

Voi ei saa sullaa, jos o kovasti lämpimät käjet, ni käski niitä jähytellä kylymäsä veesä... ruokalusikan kansa tasotellaa taikina vuokan pohojalle, levisi tosi hyvi siihe ja sillä lailla sai tasasesti sen leviään yhtä paksuna kerroksena... sitte hökötys 150 asteisee uunii 15 minnuutiksi... 

TÄYTE:

500 gr ricottajuustua (mää käytin siis sitä mascarponea, mutta tuo ricotta o 
varmaan vetisempää ja nii ollen parempi tähä...)
330 gr tuorejuustua, mulla oli Philadelphia Originaalia
80 ml sokeria (1 dl ?)
4 munaa
raastettua sitruunankuorta (vaa sitä iha keltasta ossaa)
60 ml sitruunanmehua
1/2 tl vanilijauutetta (mulla oli vanilija-aromia, lienekkö se sammaa, mutta ajo asiasa)

Seoksen vakkauttamine vaatii kuulemma tärkkelystä, ettei protteeinit kypsy liia äkkiä, ni puolitoista ruokalusikallista vettä ja saman verra maissijauhua sekasi ja täytteen sekkaan...

Ennen ku kaataa täytteen pohojan päälle, ni kehotettii pullasutia avuksi käyttäe sulalla voilla voitelee vuuan reunat, reunat irtuaa siistimmi, mutta ei kuulemma kannata tehä sitä enne pohojan paistua, ku rasva pallaa... täytteen ku laittaa vuokaan, ni ilimakuplat saa poistettua varovasti kopsauttamalla vuokaa pöytää vaste, kuplat alakaa nousee pintaa, ni sitte ruokalusikalla vähä sivellää pintaa, ni ne rikkoutuu...

Täytteen laiton jäläkeen vuoka uunii 150 astetta ja tunti, sen jäläkee uuni kiinni ja se jää vielä siihe jäläkilämpöön kypsymää tunniksi... mulla oli luukku kiinni siinäki vaiheesa, mutta melekee ois voinu sen verran jättää ravollee, että siihe tikkuaski mahtus vällii...

Uunista otettua vuokinee päivinee minimissää pariksi tunniksi jääkaapii... sitte se ois valamis nautittavaksi ja voin sanua, että oli kyllä hyvvää... koristelluu voi käyttää marjoja, hetelmiä tai mitä nyt sitte ite kukanenki haluaa... tätä kyllä tullee tehtyä toistekki!!!



Nyt löylyä nakkelee, mukavaa lauantai-iltaa täälä piipahtaville!!

Ps. Korjasin vähä räsehtistä nuita määriä, tuosa ulukomaan räsehtisähä oli pohojan kohalla grammat, tosin ei ne palijo heittäny mun käyttämistä määristä... mutta täytteesä oli 295g sokeria, kyllä kait sen täytyy olla vääri, miettikääpä... yks sokeripussi painaa kilon... noh, käyttäkää järkiännä, mää laitoin täytteeseen nuin yhen desin sokeria (telekkarin ohojeesa oli 80 ml) ja se oli mainio määrä.... hämmäävää tuommoset millit, desit, kupit sun muut... ainaki näi maanantai aamuna köö silimät o vielä tihirulla :/

HOX! Vielä yks vinkki vahingosta viisastunneena, kannattaa laittaa vuoka uunii jonku pellin päälle, pohojataikinasa oleva voi sullaa ja tihkuu reunan välistä uunin pohojalle ja seuraavalla kerralla uunia lämmittäisä onki melekone savu- ja käryshow lauantaipäivän ratoksi (ja melekee varmalla voin sanua, että viikonpäivällä ei oo väliä shown aikaansaamiseksi)... Terveisin nim. Kokemusta o! Grrrrrrrrrr.......

21 kommenttia:

  1. Hilloja ja ihanaa juustokakkua. Vesi tulee kielelle lukemisesta, miten tässä pystyy laihduttamaan....huhhuh.
    Olimme nimittäin kuläilemässä ystäväperheen luona perjantaina ja toinen pariskunta, meidän matkakumppanimme, tavattiin myös siellä. Tämä royva oli kesän aikana laihtunut kuusi (6) kiloa! Ja meikäläinen lihonut neljä kiloa! Että ei paljon kakkuja sopis syödä!!
    Tuo kakku on kyllä aika monimutkainen ja aikaavievä mun leipomuksekseni, joten taidan vaan ihailla tuota kakkua blogissasi ja onhan se terveellisempääkin näin.

    VastaaPoista
  2. No höh ja höh Pullamummi, tämä kakkuha o terveyspommi suorastaa, juustosa o palijo kalsiumia ja marjoisa C-vitamiiniä ja kuituja!! :D :D :D

    VastaaPoista
  3. Kiitos Anne ohjeesta! Tämä menee kokeiluun heti alkuviikosta. Toivottavasti minäkin onnistun yhtä hyvin kuin sinä! Tyttö toivoi juhliinsa justiinsa tälläistä paistettua kakkua ja eihän mulla tietenkään ollut kuin se Leilan Mustikka-juustokakunohje, kun aiemmin olen aina tehnyt niitä hyydykekakkuja. Tää on just passeli =)

    VastaaPoista
  4. Eikä tämä ollu monimutkane, tee pohoja, täyte, paista ja jähytä! :D

    VastaaPoista
  5. Todella herkullisen näköinen! Slurps! :D

    VastaaPoista
  6. Aaah, tätä pitää kyllä kokeilla, vaikka vatsanpurut on tiedossa kun ei voi tehä laktona, mut ehkä se on sen väärti...

    VastaaPoista
  7. Ohjeissa minulla Amerikasta saatu: 1cup =1,5dl
    1cup=250ml 3/4cup=185ml t.Timo taikuri

    VastaaPoista
  8. no kyllä nousi vesi kielelle täälläkin,hyvänen aika miten kaunis ja herkullinen kakku =P

    VastaaPoista
  9. Ihanan näköinen! Johonkin väliin pitää mahduttaa tämän kokeileminen, juustokakut on niin hyviä.

    VastaaPoista
  10. Hyvännäköinen :) Katsoin saman jakson ja aattelin myös tehä tätä. Sikku ehtii.. :)

    VastaaPoista
  11. Itse kokeilin samaa ohjetta eilen ja ricottaa täällä iisalmessa löytyy vaan prismasta, mutta onneksi se on siellä edullista ja hyvälaatuista: )

    VastaaPoista
  12. Do dii, löytypä lissää Oululaisia :) Onpa makian näkönen kakku! Alakopa heti niin tekkeen mieli, lurps :)

    VastaaPoista
  13. Paistettu juustokakku onkin uusi tuttavuus. Tuota kun uskaltais joskus kokeilla itsekin... Mä rakastan ihan perus juustokakkujakin, mut tämä olis hiukan erikoisempaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Heli, tämä oli kertakaikkiaa heleppuaki helepompi ohoje ja takkaan, että o herrrkullisen makune!

      Poista
    2. Jospa sitä sitten noilla puheilla testais :)

      Poista
  14. Kuulostaisi aivan ihanalta! Juustokakkuja tulee tehtyä tosi harvoin vaikka nehän on aivan älyttömän herkullisia. :)

    VastaaPoista
  15. Hei! Tarkentaisin vaan että mitä sokeria tuohon ohjeeseen tulee, kun sanoit pussin painavan 500g, tavallinen hienosokerihan on kilon pusseissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pitiki korjata tuo moka, mutta unneutin. Kyllä se o iha hienua sokeria ja sehä o kilon pussisa eikä 500 gramman, siksi se musta tuntuki nii palijolta.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Ihanat sivut sinulla, vasta eilen tänne ekaa kertaa "eksyin", ja jäin heti koukkuun!

      Poista
    3. Sepä mukavaa, että kävit, tuu toistekki!!

      Poista
  16. Onpa kaunis kakku ja tuota pitää kyllä kokeilla tehdä :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!