maanantai 10. lokakuuta 2016

Syksy on tullu.... plaah!

Ei sillä, sievät syksyilimat on ollu, aurinkoisia päiviä... mutta ei kerrassaan voi olla masentavampaa näkyä, ku keltaset lehtipuut :( Tai no voi, semmone keltane lehtipuu, josta o lehtiä irronnu jo mahottomasti ja loput yrittää vielä sinnitellä ja roikkua oksisa kiinni... Noh, mun on pitäny jo alottaa päivien laskemine siihe mun suureen juhulapäivään eli talavipäivänseisaukseen, siihenpä ei oo ennää ku 72 päivää ja sen jäläkeen taas aletaan mennä valua kohti, jopa heti piristi mieltä :D

Täsäpä kakku lääkärinvalansa vannoneelle nuorelle miehelle, kakusa sisällä vaalia pohoja, vadelmat ja vadelmamousse. Tälle miehelle tein yo-kakutki vuona 2008, nii se aika rientää...


Suklaakakun tein nuorelle neitoselle... 

Pikkuvesselin synttäreihin tein täytekakun, lohivoikkarin, pikkusia riisipiirakoita munavoilla, poropiirakoita ja kirkkaanpunasia macaronseja suklaatäytteellä...

Nämä pikkuset, suupalan kokoset riisipiirakat teen silikonisella muottimatolla, taikina ja täyte o samat ku iha normi karjalanpiirakoisa, nämä on passeleita suolapalaksi vaikkapa näin juhuliin....


Poropiirakoihin käytän voi-rahkataikinaa, heleppo tehä ja mainio maku, ohoje täsä...

Rahka-voitaikina

250 gr pehmeää voita
250 gr rahkaa
5 dl jauhoja ja 1 tl leivinjauhetta

Nämä puristellaan sekasin, leivinjauhe tietenki kannattaa sekottaa ensin jauhoihin. Puolikkaasta taikinasta tulee pyöreä vuokallinen, tästä saa jo isomman.  Painele taikina pyöreään piirakkavuokaan ja laita jääkaapiin puoleksi tunniksi, esikypsennä 10 minnuuttia iliman täytteitä, lissää täytteet ja paista 175 asteesa 25 minnuuttia, nosta lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 10 minnuuttia.  Täytteeksi oman suun mukasta täytettä, piirakkaan voi käyttää nökkösiä ja jämiä, joita tahtoo aina kaapiin jäähä, tulleepaha neki käytettyä. 

Nämä mää oon teheny silikonisella muottimatolla... Taikinakupin pohojalle pursotan ensin notkistettua porotuorejuustua, sen päälle tiputan muutaman pakastepuolukan, sitte täytettä, johon laitan sitä poromurua, Mustaleima-emmentaaliraastetta, silipputtua tuoretta paprikaa, rucolaa, purjua ja pikkusen tuoretta timjamia. Purkkiin kermaa kaks kananmunnaa ja rippaus valakopippuria, jonka kyllä voi sekottaa täytteenki sekkaan, kaajetaan kupposiin täytteen päälle ja pikkusen vielä juustoraastetta mukkaan. 
 


Nuorukaisen synttäreille meni nämä kakut, lihavoikkari ja vadelma-suklaakakku...


Mulla oli tuleviin kakkuihin koristeita kuivumasa, näytti nii hauskalle tämä sekalaine seurakunta, niinku oisivat luokkakokkouksesa olleet...


Nyt mulla jäi vähä jutut kesken, tuli kauppaan kiire :D Palataan asiaan ja pietään lippu korkialla, vaikka se välisä ois vähä vaikiampaaki, erityisterveisiä ja lämpimiä ajatuksia lähetän sinne etelään, otappa Lisse koppi!! <3



11 kommenttia:

  1. Ihanan positiivistä ajattelua :)
    Minä taas rakastan syksyä ja talvea. Ja ehkä vähän kevättä ja kesääkin. Taidan olla sellainen vuodenaikaihminen. Mutta syksy on se mun lemppari ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ku voisin sanua sammaa Nanne, ois elämä palijo helepompaa :D Moon ehoton kevätihimine ja sitte ku se tuo mun juhulapäivä koittaa ja muut toivottellee hyvvää joulua, ni mää toivottelen hyvvää kevättä :v

      Poista
  2. No tulihan sieltä uusi postaus ja kuvista näkee,että on ahkeroitu ja luovuus kukkii!Nuoren miehen juhlakakku on riemastuttava taidonnäyte - olisi sitä siinäkin tapauksessa, että ilmoittaisit stetoskoopin, kynän ja nappien olevan aitoa rekvisiittaa,mutta tiedän, ettet sinä näissä puuhissa oikoteitä hae etkä vaivojasi laske. Poropiirakat on pakko tehdä,kuvat ja ohje vakuuttavat jo pelkän näkemisen perusteella ja oma Lappi-sidos innostaa tekemään. Joten poromurua bongaamaan,ei löydy täällä ihan joka kaupan valikoimista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Lisse, nää sait kopin! :D Kokkeileppa vaan, veikkaan että löytyy sieläki kaupoista leikkelehyllystä poromurua, Kylymäsellä ja Rönkällä o hyvvää, mutta Lapin lihan poromuru on semmosta, jonka ohi kannattaa kävellä. Leipomisilua ja laita mulle piirakankuva sitte tojisteeksi <3 <3 <3

      Poista
  3. Ihan mahtava idea nuo pienet karjalanpiirakat! Mä joudun kyllä joskus varastamaan tuon idean! ;D Muutenkin ihania juttuja kaikki! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo hauskoja ja sieviä ne Taru onki ja huomattavasti helepompi syyä, ku normipiirakat, mutta onha niisä hommaa vähä enemmä :D

      Poista
  4. Ihania leipomuksia ja tuo luokkakokous kuva on hauska :D

    VastaaPoista
  5. Hei, ihania nämä sinun luomukset ! Mikäs sinun mielestä on paras kuorrutus valumakakkuun suklaan alle ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooooooh, Anu pitkästä aikaa, onpa mukava kuulla susta!! <3 Monesti oon käyny kurkkaamasa, että ookko nää innostunu päivittellee blogia... Toivosa o hyvä ellää, nii se sano lapamatoki :D :D

      Jämäkin dripin alle o varmaa voikreemi, mutta mää oon käyttäny tuorejuusto-kermaseostaki, joko semmosennaa tai sitte lisänny siihe massaan vielä sulatettua valakosuklaataa.

      Poista
    2. Samaan tulokseen olen tullut että voikreemi on paras , kokeilin eka kerran marenkivoikreemiäkin ja olihan hyvä. Isotöinen mutta maistuukin jollekin. Juu, meni tasaltaan hermo sen sivuston kanssa kun hävitti kuvat :( Oon kakkujakin tehny, lähinnä omiin tarpeisiin, instagramissa oon nimellä anumanninen ja kakkukuvia on hästägillä rouvatäytekakku :) Säännöllisesti kyllä sinun jutut käyn tutkimassaja aina päivä pelastuu !!! Hurjan taitava sinä oot, kumarran. Mukavaa Joulun odotusta, päivän pitenemistä oottelen minäkin !

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!