sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Hääkakkuja, macaronsseja... ja pikkumiehen 5 v synttärikakkua!

Nyt on häät vietetty ja mukava ilimaki sattu, viimein lämpesi ilimat täälä meijänki korkeuvella, tyttären ystävätär vihittiin eilen ja mää tein tillaisuuteen hääkakut, kakun testauksesta postailin tammikuusa täälä... toisen käjen tietona sain tyttäreltä kuulla, että kakut olivat maistuneet ja hääpariki oli ollu tyytyväine tuotoksiin, tein vielä macaronseja, joista puolet (ainaki yritin) värijätä häijen teemavärillä fuksialla (mitenkä siinä onnistuin, on vielä epäselevää) ja osasta piti tulla helemiäisiä.... joo niin piti, mutta niin vaan unneutin täyttövaiheesa helemiäisen suihkutella ja hoksasin asian vasta iltamyöhällä, kyllä harmitti!


Mutta olin kyllä tyytyväine kakkujen ulukonäkköön, kerranki kakut näytti sille ku näytti mun suunnitelmisa... no ainahan sitä kaikki viat itte näkkee, reunat ois voinu olla siistimmät, kerrokset meinas pykältää, ku joutuin reunakalavoilla hankkimaan vuokiin lisäkorkeutta, mutta sain kuitenki lastalla niitä paikattua. Sannoinki Apukokille, että josko se hommais jostain ohutta rosterilevyä ja tekis mulle sarjan niitä reunavuokia kunnon korkeuksilla ja se laitto asian harkintaan :D Etualalla oleva pikkukakku oli laktoositon ja glutteeniton...

Annoin kuitenki itelle tästä suorituksesta arvosanaksi yheksäisen ja se on multa jo palijo! Oli kuitenki iso homma suunnitella kakut, laatia räsehti, laskia määrät erikokosiin vuokiin, suunnitella ja tehä koristeet, tuommoset juustokakut ei mun mielestä kestä raskaita koristeita, niinku esim. kermakakkuun voi aatella ja morsian oli kyllä sammoilla linijoilla näisä ajatuksisa. Allaolevasa kuvasa on ns. morsiusparin kakku, johon tuli vielä mun massakukka-asetelmiin tarkotetusta kukkalangasta taiteitelemat hääparin etukirijaimet sytämen kera, ne oli kyllä herttaset. Kaikki koristeet toki hyväksytin ensin hääparilla, ettei tuu juhulapäivänä pettymyksiä asian suhteen!


Koristeet valakosuklaasta ja kukat sokerimassasta...

Mutta täsäpä räsehti kakkuun, tämä on 20 senttiselle vuoalle, siihen tarvii sen reunakalavon, mutta voihan sen halutessaan tehä isompaanki vuokaan, sillon ei vaan tuu nuin korkia. 

Vatelma-vanilijajuustokakku

Pohoja:
1 pötkö Domino-keksejä (tai kaura-vanilijakeksejä, niitä käytin kahesa kakusa) ihan pieneksi muruksi, vaikka lihanuijalla, jollei jotaki pilikkomiskonetta oo... sekkaan 30 gr sulatettua voita ja pari tippaa vatelma-aromia (voi jättää poiski). Painellaan kehikon sissään pohojaksi, kakunha voi tehä suoraan kehikon avulla tarijoiluastialle, ei siihen tarvita sitä irtopohojaa ja ikävästi tursottavvaa leivinpaperia :) Suoraan määki ne tein nuille vatteille...

Vatelmatäyte:
 350 g mascarponea notkistetaan, 3,5 dl Flora Kuohua vatkataan iliman sokeria, 500 g survottua vatelmaa sekotettaan kerman sekkaan, 1 dl keitetystä vatelmasta tullutta sokeroitua mehua kiehautettaan, sulatetaan sekkaan 0,75 dl ruokosokeria, Kiehautetun mehun sekkaan 3 liivatetta ja vatkataan juuston sekkaan ja sen jäläkeen massat yhistettään. Jos tekkee kokonaan tuoreista vatelmista, ni niitähän ei tarvi tietenkää keitellä, ainakkaa kotimaisia, ni sillo voi kiehauttaa tilikan tuota kiilteeseen tarkotettua vatelmamehua ja liottaa liivatteet siihen.

Vatelmakerros vanilijakreemin kera:
Vanilijakreemin voi halutessaan keittää itte, siihen löytyy netistä nuin tuhat ohojetta, jollei enemmänki. Mää käytän AINA Millette-vanilijakreemijauhetta, rakastan sen makua, siitä saa tehtyä ohutta kastiketta ja paksumpaa kakuntäytettä, se on vielä kaiken lisäksi paiston kestävää, ihan loistotuote, myynnisä ihan tavan kaupoisa, löytyy leivontatarvikehyllystä ja mun kaapista :D Testikakun maistelun jäläkeen päätettiin laittaa tämän kerroksen täytteeseen puolet kreemiä ja puolet vatkattua kermaa ja laitoin1 dl maitua ja 3/4 dl kreemijauhetta ja 1 dl makeuttamatonta kermaa vatkattuna. Seuraava kuva on just tästä maistelukakusta, nyt mulla jäi kuva ottamatta näitä kakkuja täyttäisä, näisä oliki tuplaten nuita vatelmia...


Vanilijatäyte:

1dl Flora Vanillaa vatkataan, sekaan 100 grammaa notkistettua vanilijatuorejuustoa, vanilijaa, liivatetta yksi, Liivatteen voi sulattaa tilikkaseen kiehuvaa vettä... Kannattaa antaa ensimmäisen kerroksen hyytyä usiampi tunti ja sen jäläkeen voi tämän keskikerroksen ja vanilijatäytteen laittaa samalla kertaa... kunha päälimmäinenki kerros on hyytyny, ni sitte tullee kiille...

Kiille:
1,5 dl vahvaa vadelmamehua ja 1 ja 1/4 osa liivatelehteä, mehu kiehautetaan ja lionneet liivatteet sekaan, mulla ei menny ihan tuota määrää, ku halusin tuommosen ohuen läpikuultavan, joka antaa pikkusen vanilijakerrokselle makua ja kakulle kauniin värin...

Mulla kyllä sitte löytyy määrät laskettuna usiamman kokoseen vuokaan, hihkasee vaan, jos joku tarvii, en nyt kaikkia viiti tähän naputella!

Sitte macaronsit, ne tein Suklaapossun ohojeella, paitsi pikkusen lisäsin maissitärkkelyksen määrää ja vastaavasti vähensin mantelijauheen ossuutta. Punaset paistoin kiertoilimauunisa, huomasin, että jalaka ei noussu kovin korkiaksi, valakoset (ne siis, joitten piti olla helemiäiset) tavan uunisa ja olivat kertakaikkisen täyellisiä, niin koostumuksen ku maunki suhteen! Valakosten (nii nii, no just ne joitten piti olla helemiäiset) täytteenä on ite keitelty lemon curd ja punasisa tummasuklaa-tuorejuusto...



Sitte vielä Leevin viikon takane 5-vuotis kakku, johon sain Leeviltä iteltään tarkat ohojeet, heleppua sanon minä, ei tarvinnu pähkiä ja pohtia, senku vaan yritin parraani mukkaan kakun koristeineen totteuttaa.... välisä bannaanisiivut, joitten päälle valutin ite keittämääni laktoositonta kinuskia, sitte kermarahkaseosta, johon tein rantuja samasesta kinuskista. Pikkuheppulin äitiliini lähetti ihanan kuvan, josa Leevi oli just nähäny kakun ja peukutti onnelline ilime kasvoillaan, mun piti monneen kertaan päivän aikana kattua kuvvaa, ku se oli niin hellyttävä! <3



Että tämmösiä tällä kertaa, nyt en ruokakuvia laittelekkaan, ku pittää lähtiä kötölleen, aamulla soi kello viijeltä, mulla alakaa taas työharijottelu! Nautitaan kesästä nyt ku ilimat lämpes viimein täälä meijänki korkeuksilla, mukavaa viikkua täälä piipahtaville! 


8 kommenttia:

  1. Huh huh, johan oli rupeama. Hienolta näyttää hääkakut!!! Ja tuo koiruli on aivan supersöpö!

    VastaaPoista
  2. Kiitos hääkakusta. Maku oli vallan mainio, kaikki häävieraat kyseli että mistä kakku oli 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla Marja-Leena, tämmöset viestit aina kakkumaakarin mieltä lämmittää! <3

      Poista
  3. voi miten kauniit juustokakut koristeineen ja täydelliset macaronsit ja toki tuo 5 v kakku,voin kuvitella onnellisen sankarin :) Hyvää ja helteistä kesän jatkoa (helteistä ainakin toistaiseksi,ei välttämättä leipurin unelmakeli ;) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiva ku oot käyny kyläsä vilijaana, miten mulla on menny aivan ohi!! Mukavaa kesän jatkua teijänki poppoolle, täälä ei oo kyllä vielä helteitä näkyny, jospa ne vielä tännekki tulis :D

      Poista
  4. Hei pitkästä aikaan! Täällä käyn kurkkaamassa mitä hienoja juttuja oletkaan tehnyt. Aivan upeita! Upeat kakut ja tuo koriste! Wau!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!