maanantai 5. tammikuuta 2015

Mokkahyyvykekakku...

Mun piti nopialla aikataululla keksiä joku mainio kakku lasagnen jäläkkäriksi... ensin aattelin jotaki tiramisuhässäkkää, mutta sitte sain päähäni mokkahyydykekakun ja yks leipurikaveri vinkkasi tästä Pullahiiren ohojeesta, että kuulemma hirmu herkullinen. No siihen päätyin, mutta tein vähä säätöjä... pohojan tein Domino Originaaleista ja voista, massaan lisäsin kahaviaromia, ku kaupasta ei löytyny tuota ohojeesa mainittua kahavilaatua... ja koskapa halusin kahavista tehyn kiilteen, siihen lisäsin kans kahaviaromia ja makkeutukseksi ruokosokeria. 

Kiekurat o tehty mintun makusesta Candy Meltsistä... tein itelle loppumassasta yhen leivoksen maisteluversioksi ja täytyy sanua, että oli kyllä iha älyttömän hyvvää... ja sammaa viestiä tuli kakun saajalta! <3 Suosittelen lämpimästi tätä kahavikupillisen kaveriksi, joko mun tai Pullahiiren alakuperäsellä ohojeella...


Mää en muuten oo kalan ystävä, mutta kyllä se tuo omasta savustuspöntöstä haettu lohi o vaa nii älyttömän herkullista... Jouluaattona tein alakuruuaksi savulohta tillikreemin ja sitruunaölijyn kera, räsehtit niihi löytyy etellisestä postauksesta, nyt tehtiin sammaa paahettujen pottujen kansa pääruuaksi ja voin sanua, että kyllä oli herkullista... onnellisena mykellettii ja lyötii yläviitoset onnistumisen kunniaksi... pottujen ohoje tullee taas täsä, nämä o kans enemmä ku herrrrrrkullisia...

Paahetut potut

- pottuja kuorinee tarpeelline määrä
- olliiviölijyä
- sitruunamehua
- hunajaa
- karkiaa suolaa
- rucolaa
- aurinkokuivattuja tommaatteja
- parmesaania

Tähän käy nii uuvet ku vanahakki potut... pese ja piliko potut sopivan kokoseksi, pienemmät puoleksi ja isommat usiampaan ossaan, kuivaa ne ja laita muoviastiaan. Kaaja päälle olliiviölijyä, sitruunamehua ja lorraus hunajaa, sekota vaikka käjellä sekasin, kippaa potut uunipellille leivinpaperin päälle vieri viereen ja rouhi päälle karkijaa suolaa. Sen jäläkeen levitä pottuja nii, että kaikilla o reilusti tillaa... laita 200 asteisee uunii nuin 20-25 minnuutiksi.

Sillä välin revi astiaan rucolaa, piliko aurinkokuivatut tommaatit, kuorimaveittellä höylää parmesaanilastuja, mukkaan vielä tommaattipurkista pikkusen sitä maustettua ölijyä, ripsahus vaan ku tommatien mukana sitä jo tulleeki. Sekota lopuksi kypsät potut sekkaan ja nauti, o hyvvää nii kylymänä ku lämpimänäki!!


Mää en oo näköjää ainut leipuri täsä tallouvesa, savukallaa jäi meijän päivällisestä ja Apukokki löysi viimesimmästä Yhteishyvän ruokaliitteestä mainion ohojeen, savulohi-vuohenjuustopasteijat... näitäki suosittelen, olivat kyllä iha hirmusen hyviä, taikinaan tuli ranskankermaa, ni mitäpä sitä muuta voi oottaa :D Apukokki käytti sitruuna-tilli maustettua...




Kuulun Naamakirijasa yhteen mukavaan kotikokki-ryhymään ja sielä Joulun jälestä yks jos toine oli teheny kinkun loppuista pizzaa... no viikon kattelin niitä kuvia ja sitte oli pakko taipua itekki. Meillä ku sitä kinkkua ei ollu, ni ei ollu kinkun jämiäkkää... kastiketta pari tuntia keittelin ison kattilallisen, ni sai pakkaseenki sitä... tonnikala, rillattu roileri, tuore ananas, mozzarella, Auraa ja emmentaalia, jota o sekä pohojalla että päällä!!


Kastikkeen ohoje täsä:

- 1 tetra Pirkka-tommaattimurskaa, chilimaustettua
- lorahus hunajaa
- 1/2 dl sokeria
- puolikas lihaliemikuutio tai vaihtoehtosesti pelekkää suolaa
- valakosipulia maun mukkaan
- Välimeren mausteseosta (Meiralla o iha sillä nimellä)
- pizzamaustetta
- chilimaustetta tai jauhettua mustapippuria

Kaikki aineet kattilaan, keittele hilijasella tulella vähintään reilu puolituntia, mielummin vähä pitempäänki, jos tommaatti o väkevää, ni talttuu se väkevyys paremmi... vetase seos sauvasekottimella siliäksi, maistele maustee, että kaipaako jottai lissää... jos tuntuu vielä väkevälle, ni lissää vähä sokeria tai hunajaa. Tästä määrästä tullee kastike pellillissee pizzaa, riippuu tietenki, että tykkääkö enemmästä vai vähemmästä. Sammoilla tulilla keittää tuplana tai triplana, ni saa laittaa pakkaseeni, tämä nimittäin siitä vaa tykkää ja seuraavana pizzapäivänä seleviää iliman kastikkeenkeittua... 



Tännää tehtiin pulled pork burgereita... viimeksi pulled porkkia tehesä paistoin 2.5 kilua possun niskaa ja mitä ruokailusta jäi, ni laitoin pakkaseen... täsä kerrattain näkkiin Ramsayn ohojelmasa semmosia pieniä, somia burgereita ja puolesta teinki näitä pikkuruisia Runebergin-torttumuotilla ja sitte vähä reilumman kokosia... ... taikina tehtiin kaksinkertasena, pienillä säätöillä tietenki, kuinkas muutenkaa... 

En kaulinnu vaa painelin taikinan ehkä nuin puolentoista sentin paksuseksi levyksi, sitte voitelin kananmunalla enkä voilla, ni tuli tuommone kiva kiilto. Harakka mikä harakka, sämpylänki pittää kiiltää! :D Sämpylöitäki muute kannattaa tehä reilusti, ni voi laittaa pakkasee, eikä tarvi seuraavalla kerralla alottaa iha alusta... ei sillä, että nämois isotöisiä, mutta nostattamissee mennee aikaa...


Burgereisa o pohojan päälle törräytetty vähä Auran paprikamajoneesia, sitte jäävuorisallaattia, suolakurkkusiivuja (altaasta, ei mittää purkkitavaraa), Saarioisen Louisiana BBQ-kastikkeella (loistava uus tuttavuus) maustettua revittyä possua, tommaattia ja sen jäläkeen vielä ite tehtyä coleslwia tällä ohojeella. Oli kyllä hyvvää ja taas yläviitoset läpsähti Apukokin kansa! <3


Tämmösiä juttuja taas tällä kertaa, päivä o alakanu jatkumaa, joka o iha älyttömän hienua, mutta tälläki hetkellä mittari näyttää -25 astetta, hrrrrrrr... no kylymyyven kestää, pimmeyttä ei, mutta pahin o siis selätetty!! Loppukuusta o tulosa 30-vuotis päiville kakkua, Hildan ristiäiskakkua ja pikkuleipiä ja sen semmosia juttuja, palataa asiaa ku semmosta tullee, virtuaalihalit kaikille kävijöille, erityisterveiset Lisselle, jos sattuupi täälä käymää! <3



7 kommenttia:

  1. Kylläpä teillä on ollut herkut... namsikis. Noita paahdettuja pottuja vähän samantapaisella ohjeella tehdään aika usein. On kyllä tosi hyviä!

    Tuo mokkakakku houkuttais kokkeileen. Mua vaan inhottaa tosi liivatteiset kiinteät kakut, joten kun tätä oot nyt testannu niin oliko liikaa vai sopivasti liivatetta? Minusta täytteen pitää olla pehmeää vaikka sitten ulkonäön kustannuksella...

    VastaaPoista
  2. Mulla o kans ollu huonoja kokemuksia hyyvykekakkuista, joko täytteesä o liivatetta nii palijo, että lusikka singahtaa siitä pois ja viimein ku saa sen palasen irti, ni suusa pyörii kumipallo... tai sitte pohojaan on laitettu liikaa voita ja se o nii kova, ettei lusikalla saa palasta :D

    Mutta sanosin, että täsä oli liivatteen määrä loistava. Ite laitoin 250 g mascarponea ja 2,5 desiä kermaa, siihen 3,5 liivatetta, massa oli jämäkkä, mutta ihanan pehemiä ja kahavikupposen kansa tämä oli oikeenki maukas kokemus!

    VastaaPoista
  3. Just tuollainen kumimainen-hyytelö on mun kammotus. Monesti jätän kahvilassakin ottamatta, jos kakku näyttää liian jämäkältä. Pitääpä siis testata! Kiitos <3

    VastaaPoista
  4. Vierailen luonasi säännöllisesti, se on aina ilo. Huomaan myös miten pelkkä tieto valon lisääntymisestä tekee sinusta mahtavan tarmonpesän ja ideapankin.Se on tarttuvaa, paahdetut perunat huomenna, hyydykekakku vahvasti harkinnassa kunhan on syöjiä tiedossa. Katselen vesisadetta ikkunasta enkä kaipaa -25 astetta yhtään, mutta toki on kevät ja kirkkaus tervetullutta.

    VastaaPoista
  5. Mukava ku nää käyt <3 Voi meillä tuli parisa päiväsä iha älyttömästi lunta, asteet heittelee vuorokauvesta hirmusesti ... yhtenä aamuna oli -25 ja seuraavana jo nollasa. Mutta vaikka eilenki oli nollasa ja vettä sato, ni lunta o nii palijo, ettei se siihen teheny mittää vaikutusta. Vaa olokoon kylymä tai tulukoon lunta, se ei hillitte mun suunnatonta riemua päivien jatkumisesta :D :D

    Ja paahtopottuja suosittelen kyllä, niitä o viime kesästä asti tehty jo nii monneen kertaa, ne vaan o nii älyttömän hyviä ja heleppoja!!

    VastaaPoista
  6. voi maailma mitä herkkuja...paahdetut potut kiinnostaa heti,rakastan perunaa...ja nuo pulled pork hampparit!! =)

    VastaaPoista
  7. Kiitos vilijaana, testaappa paahetut potut, sain niitä viime kesänä ensimmäise kerran velijen tytön maisterisjuhulisa, ja menetin niile syämeni, niitä kuule o syöty erräänki kerran sen jälestä, kylymänä ja kuumana, nii lihan ku kalanki kansa ja että o hyvvää!! <3

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!