maanantai 10. marraskuuta 2014

Synttärikakkuja, ristiäskakku ja kolomen ruokalajin päivälline...

Ja vanahan kaavan mukkaa otetaan kakut ensi... eile juhuli Teemu kolomi-vuotissynttäreitään ja Teemu o, niinku monet muukki pikkumiehet, vannoutunu Salama McQueen vani... ja semmoneha se pittää tehä, joko mielune... kakku o glutteenito ja sisällä o tumma pohoja, mansikkaa ja mascarpone-kermaa. Jostaki syystä nämä autot(ki) o mulle nii vaikeita, mutta kaiken muun kakkuun tulleen rekvisiitan lisäksi se autoki iha tunnistettavaksi muotoutu :D Kovasti oli sankari ollu ilone ja seuraavana päivänä pistelly suuhusa koristeen, jos toisenki...



Teemun juhuliin tein myös kinkkuvoikkarin ja kaks glutteenitonta voikkarileivosta... ensin tein leivokset tummasta leivästä, mutta se ei kertakaikkiaa kostunu ollenkaa, oli kovvaa ku kivi... harmaita hiuksia pukkas, ku ihimettelin, että entäs nyt... sitte tein vaaliaan leipään ne, mutta täytyy sanua, että pahotin kyllä mieleni keliaakikkojen puolesta, että eikö tosiaa oo parempaa leipää ja vielä nii sikakallista. Ens kerralla teen kyllä leivän ite ja päätin, että pittää alakaa iha tosissaa perehtyyn tuoho glutteenittomaan maalimaan ja sen tarjontaan, nyt piti olla koko ajan kieli keskellä suuta, että mitä käyttää ja että kontaminaatiota ei pääse tapahtuu!


Ja jos autot o mulle vaikeita, ni nii o vappaalla käjellä tehyt kukakki... vähä nieleksin, ku kaveri halus ristiäiskakkuun vauvan pioninkukasa, en oo semmosta ikkää enne kokkeillu... mutta kyllä sen pioniksi tunnistaa pienellä mielikuvituksella varustettu ihimine ainaki :D Vauvamuottia en oo hakkinu iha siitä syystä, että musta nämä käsintehyt o palijo persoonallisemman näkösiä pottunokkinee, soon tietenki makuasia, mutta näi musta... ja söpöhä tuo o ku mikäki! <3


Lättyjä paistelin täsä yhtenä iltana ja kuvata niitäki piti, täsä yks nätti otos...


Viime lauantaina kokkailin kolomen ruokalajin päivällisen Apukokille ja itelleni... alakuruuaksi punajuurisosekeitto Aura-murulla, pääruuaksi nauvan sisävilepihivi uunijuuresten kansa ja jäläkkäriksi hauvutettu päärynä suklaan ja mascarponekerman kansa... voin sanua, että maistu! 




Punajuurisosekeitto Annen tappaan:

5 keskikokosta punajuurta
2 perunaa
1 sipuli
1 kasvisliemikuutio, lihaliemikuutioki käy...
1 - 1,5 dl kermaa
noin 7 dl vettä
1/2 pkt Koskenlaskijajuustua
Koristelluun Auraa tai vuohenjuustua murustettuna

Kuori ja palastele punajuuret, potut ja sipuli pieniksi palasiksi, laita liemikuutiolla maustettuun vetteen kiehumaan, anna kiehua kunnes punajuuret o pehemeitä, riippuen palasten koosta noin 20-30 minnuuttia. Kaaja keitinlientä vähä vähemmäksi, mutta elä heitä pois... kypsennyksen jäläkeen joko sauvasekottimella siliäksi tai vielä parempi jos o kannellinen blenderi tms. Blenderisä jos teet, ni kaaja seos takas kattilaan, lissää kerma ja Koskenlaskijajuusto, tarkista suola ja jos keitto on liian paksua, ni lissää vähä keitinlientä. Halutessas voit lisätä tuoreena tai kuivattuna esim. basilikkaa ennen seoksen siliäksi ajamista. Koristele juustomurulla, smetana tai ranskankermaki käy mainiosti... erittäin mainiosti, etten sanos :D 

Tämänhä voi tehä myös etikkapunajuurista, sillo ei tarvi keittää ku sen aikaa, että potunpalat kypsyy. Jos raakoja punajuuria käyttää, ni suosittelen käyttämään kertakäyttöhanskoja, värjää mukavasti kätöset, jos ei hanskoja oo käytettävisä (niitä kyllä myyään tavan kaupasaki tai apteekista ainaki saa, noon käyttökeleposia keittiöhommisa) ni sitruunalla voi yrittää vähä putsata... Sitte vaa nauttimaa, mainio alakuruoka tai miksei lounasruokanaki, sillon kannattaa tehä annos vaikka tuplana, ni siinähä o evväät töihi moneksi päiväksi, vaikka juustoleipä kaveriksi!!


Tännää käytii tyttären tykönä isänpäivän kakkukahavit juomasa ja ku olin kakkuja väsänny tänä viikonloppuna iha tarpeeksi, ei kakunteko ennää innostanu... mutta pyöräytin pikaviinerit valamiista voitaikinasta, nämähä o heleppoja ja noppeita, paistaa vaikka ensin vanilijakreemin kansa ja sitte täyttää marjoilla tai hetelmillä, pikkusen kiillettä pintaa ja oikee halutessaa hifistellä, törräyttää vähä sulatettua suklaataaki päälle. Mulla ylleesä o kaapisa aina tuoreita marjoja, mutta nytpä noli loppu, ni laitoin siivun päärynää, siivun kiiviä, pari rypäleenpalasta ja grannaattiomenan siemeniä, jokka oliki mulle uus tuttavuus, mutta aiva ihania, niitä varmasti tullaan näkemää jatkosaki! :D

Mutta nyt hölökyn kölökyn, mukavaa viikkua kaikille! Ja voin taas muistuttaa, että talavipäivän seisauksee o vaivaset 41 päivää, sitte se päivä taas alakaa jatkumaa, jihuuuu! <3



4 kommenttia:

  1. Voi herttinen miten upeita kakkuja.Voin kuvitella miten pikkupoika on ollut mielissään :) ja herkulliset aterian olet loihtinut, tuo punajuurikeitto on varsin kiinnostava, olen kyllä ainut meillä, joka punajuuresta pitää :O mukavaa, että välillä pääsee helpommalla ja kun tekee "jotain " mieli, ei muuta kun pikaviinerin tekoon...kauniit!!Joko voi toivotella, no ainakin hyvää talven jatkoa teille, vaikkei siltä tunnu ja kohta päästään Jouluja toivottelemaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitosta vaa vilijaana! Punajuurikeitto oli älyttömän hyvvää, meillä siitä onneksi molemmat tykkää ja ku laitto kermaa, sulatejuustua ja vielä päälle Aura-murua, ni olipa hyvvää. Meille tullee huomena ruokavieraita, isäntä tekkee lasagnea, tämä oli vieraijen toivomus, aattelin tehä tuota samasta keittua alakuruuaksi, jännä kuulla kommentit! :D Joo ei oo talavesta tietuakkaa, ku ei oo meilläkkää yhtää lunta, vois sitä semmone viis, kymmene senttiä olla, ni ois palijo valosampaa ja toiseksee ei nii tulis koirien mukana roskiakkaa. Mutta jäähää ootteleen!

    VastaaPoista
  3. Voi jestas mitä herkkuja! Uskomattoman kauniita ja taitavia kakkuja ja niin herkullisen näköistä ruokaa ja herkkuja! Mielenkiinnolla kyllä selaan blogiasi nyt tarkemmin.. ;) Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooooh, kaunis kiitos Kodin Onni kauniista kommentista! Kiva ku piipahit ja vielä kommentin jätit, määpä tuun vastavierailulle ehtiesä! <3

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!