perjantai 20. syyskuuta 2013

Paholaisen hillo...

Taas porisi tännää kattilasa Paholaisen hillo, ku varastot oli tyhyjenny ja siitä ei tuu mittää, jollei sitä oo kaapisa purkki eli pari... homma o iha heleppo, kuha vaa ryhtyy tuumasta toimee, nyt tuliki mukavasti potkua, viimeksi tein iha tarkotuksella aika mietua... keitän aina samalla isomman satsin, sitä o mukava aina jaella millo kenellekki...

Moon ensimmäisellä kerralla teheny hillon räsehtin mukkaan, mutta sen jälestä sitte heitelly kattilaa tavarat nui niinkö mututuntumalla ja nii tein tännäänki... ah, mikä herrrrkulline tuoksu leviää pitkin kotua ku hillua keittelee... jos joku innostuu kokkeilee, ni hyvä räsehti löytyy Dansukkerilta täältä...


Joskus alakaa tekkee jauhelihakrepsejä iha hulluna mieli ja siitä asiasta ei pääse yli ennenköö niitä o teheny... täytteesee mää ryynään ensin pikkusen sipulia ja valakosipulia, sekkaan nakkaan 400 grammaa paistijauhelihhaa, sitte ku ne o melekee ryynäyny, ni pikkusen sirottelen vehenäjauhoja, ehkä nuin ruokalusikallisen verra... nuin desin verran kermaa ja sekkaan vähä soijjaa ja reilu puolikas lihaliemikuutiota.... pari laarista haettua (ne purkisa olevat o iha hirviän makusia) herkku- eli suolakurkkua, vai millä nimellä ne ny kulukee, pikkukuutioiksi pilikottuna lisätää iha lopuksi, niitä ei siis ennää paistella.

Sitte paistellaa lätyt valamiiksi ja aina ku yks o paistunu, ni laitan seuraavan paistumaa ja siinä samalla täyttelen lätyn... täytteen päälle nakkasen vähä emmentaalijuustoraastetta ja sitte ku lätyt o kasattu uunipellille, ni siihenki päälle vielä vähä juustoraastetta... 200 asteisee uuniin nuin 8 minnuuttia eli kuha juustoki o kauniin värin saanu.... uuh, nämä o sitte ihania, kaloreita ei kyllä näijen kohalla kannata laskeskella!!



Nyt ku mulla o taas tuore satsi Paholaisen hillua, ni ei oo vaikia arvata mitä meillä huomena syyään... huomasin, että mulla o pakkasesa iha hirviästi keittämistä ja niistä pittää päästä erroon, enne ku uutta ostaa... niinpä otin sulamaan broilerin sisäfilleitä rasian ja tietenni kaapista löytyy vuohenjuustuaki.... battaatin sentää aattelin tarjota nyt pyrreenä, semmosta en oo kokkeillukkaa...

Jäläkkäriksi aattelin ensin tehä pannacottaa kinuskin ja tuoreijen viikunoijen kera, mutta eilen kattoin Australian Master Chefiä ja siine se yks muikkeli teki niiiiiiiiii herkullisen näkösen paistetun juustokakun, että isännän kansa molemmat nieleskeltii sitä kattoisa, pakko kait se o sitä kokkeilla... kuvan kaappasin Google-haulla... eikö muka oo aika herkun näköne??!?


Kerrattai löysin taas mukavan blogin, Peggyn pieni punainen keittiö, josa o mainioita ohojeita, käykääpä kattomasa...  sielä oli blogin emäntä teheny tosi hauskoja sammakkosämpylöitä, joihi ihastuin ikihyviksi... niihi mulla o nyt aineet, pittää niitä Mummin Kullalle tehä pyhänä ja lähtiä viemää pikkumiehelle, jos vaa ovat kotosalla...

Noh, tämmösiä tällä kertaa, näyttäs muute sille, että ens viikolla ilimat jähtyy, täytynee nyt luopua santaaleista ja siirtyä syyspukkeisii, vaikka ei yhtää huvittas :/ Mutta hei muutki syksyä inhuavat kanssasisaret, talavipäivän seisauksee ei oo ennää ku vaivaset 92 päivää, se o nopiaa menny!!!


7 kommenttia:

  1. Tuo pahalaisen hillo on hyvvää. Kauankohan se se säilyy, ku tekkee ite?

    VastaaPoista
  2. No moon tojennu, että ku keittää purkit hyvi ja tekkee puhtaista ja tuoreista raaka-aineista ni säilyypi monta kuukautta, jollei siis syö enne sitä :D :D Siihehä tullee etikkaa ja hillo eli hyytelösokeria ja neki itessää jo etesauttaa sen säilymisen kansa. Siitä vaa tekemää, vaa josset kehtaa Manta ite tehä, ni mää saatan purkin lahajottaa sulle, senkus tuut vaa hakemaa :D :D :D

    VastaaPoista
  3. Hei, teitkö siis paitettua juustokakkua? Mie tarvisin just sellasen ohjeen kiireesti, kun viikon päästä pietään esikoisen valmistujaisia.

    VastaaPoista
  4. Monenmoista herkkua olet tehnyt....suolaset täytetyt lätyt ovat meidän herkkua....eipä ookkaan tullu niitä aikoihin tehtyä.... onneksi on vielä tälle illalle pikkuleipien paistohommelit kesken...lähes 200 onnen kenkää ja huomenna niiden koristelu. Siskon tytön häät ovat Sotkamossa parin viikon kuluttua ja enhän minä voinu kieltäytyä kun nätisti ysyttiin että tekisinkö onnenkenkiä ja lusikkaleipiä.... lusikkaleipiä teit sinä aikamoiset määrät kans...milläs ohjeella sinä ne teit. Morsmaikku haluaa sokeroituja lusikkaleipiä, joten en voi käyttää omaa luottoreseptiäni, kun niihin ei sokeri hyvin tartu. Valion ohjetta kattelin.... ensi viikonloppuna ohjelmassa 200 lusikkaleivän teko.

    Paholaisen hilloa en ole koskaan ite tehnyt, vaan yhedtä kyläpaikasta sitä usein saan ja tykkään kyllä...

    VastaaPoista
  5. Jeps Mimmi, tein justiinsa sillä Valion ohojeella ja ku se oli mun ensimmäine kerta nuijen kimpusa, ni ohoje oli tosi heleppo ja nopia... ja leivottavvuus taikinalla oli loistava, mainio ohoje siis!!

    VastaaPoista
  6. Paholaisen hilloa pitää meidänkin hillokeittiössä seuraavaksi testata, kiitos muistutuksesta! Ps. tätä sun murre-kirjoitusta on muuten aivan ihana lukea!

    VastaaPoista
  7. Voi, mää rakastan Paholaisen hillova. Kerran oon teheny vissiin tuon saman ohjeen mukkaan ja olipa herkkuva!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!