lauantai 2. toukokuuta 2015

Kiirettä pittää, mutta kyllä o ollu iha huippua!!

Opiskelu vie aikaa, mutta kyllä o ollu älyttömän mukavaa, aamusella oon lähteny iha hihittelemällä matkaan, vaikka rankkaa se keittiötyö o, varsinki ku kaikki o uutta ja ihimeellistä... viikolla ei oo kotona kokkailtukkaa, ku mää saan syyä koulusa ja Apukokki syö töissä, mutta sille moon sitte tuonu koulusta kotipaketin. Viikonloppusin oon sitte kokkaillu pitemmän kaavan mukkaan, en näköjää ossaa kattiloista erosa pysyä :D

Sain miniältä punaherukoita ja heti piti eile tehä tällä loistavalla ohojeella punaherukka-mansikkapiirakkaa, se oli samalla meijän jäläkiruoka... pohoja o iha mahtava, suorastaa suusa sulava ja tähä käy mikä vaa marja, raparperillä moon tätä ensimmäisellä kerralla teheny, mutta sen jälestä o kokkeiltu vatelmat, mansikat, puolukat ja nyt tämä punaherukkaki. Laitan ohojeen tähä, jos joku innostuu kokkeileen! Jos o 60 cm leviä uuni, ni suosittelen tekkee taikinan isompana...


RAPARPERIPIIRAKKA (pellillinen) 
Voi tehä punasista viinimarijoista tai puolukastaki

Pohoja:
250 g voita
1,5 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
2 dl vehenäjauhoja
2 dl perunajauhoja
4 tl leivinjauhua
1 dl maitoa

Vatkaa voi ja sokeri vaahoksi - > lissää keltuaiset yksitelle - > lissää keskenää sekotetut kuiva-aineet ja maito vuorotelle. Levitä tämä pellille leivinpaperin päälle ja lissää siihen noin 1 litra raparperia pikkupalasina, moon laittanu myös jäistä mansikkaa pikkuse.

Pinnalle:
2 dl sokeria
4 valakuaista
1-1,5 rasiaa eli 200-300 grammaa maustamatonta tuorejuustoa 
2 rkl vanilliinisokeria 
2 rkl perunajauhoa

Vatkaa ensin sokeri ja valakuaiset vaahoksi - > lissää tuorejuusto, vaniljasokeri ja perunajauho. Paista 25 min, 200 astetta. Tarijua vanilijajätskin tai paksun vanilijakastikkeen kera.


Suklaapossun mahtavasta blogista löysin mainion ohojeen macaronseihi, nehä o vaa muutamasta aineosasta huolimatta semmone murheenkryyni toisinaa ja musta tuntuuki, että munien iän, kuun asennon ja oman mielentilan lisäksi niitten onnistumisseen vaikuttaa nuin tuhat muuta asiaa. Mutta tällä kertaa onnistuin, en tiijä oliko räsehtin ansiota vai oliko se kuu nyt vaa oikiasa asennosa :D Täytteeksi sulatin Maraboun minttusuklaanappeja ja sekotin kermavaahon joukkoon...

Mun ommaan suuhun ei macaronsit hyvälle maistu, niisä o aivan liikaa mantelijauhua, mutta halusin tämän ohojeen testata, ku siinä osa mantelijauhosta korvattii maissitärkkelyksellä ja nämä oliki heti paremman makusia. Testaan vielä nii, että pyöräytän vielä vähä enemmän mantelijauhon ja maissitärkkelyksen suhetta, että menneekö siinä sitte macaronsien idea hukkaan vai oisko vielä parempi.


Koulusa meitä ei meijän ryhymäsä oo ku kolome suurtallouspuolelle suuntautuvvaa, loput viis lähti ravintolakokkipuolelle. Alottaisa meitä oli 12, mutta ovat tippuneet tai tiputettu kyytistä... vähä jännitin alakuun, että mitenkä mää seleviän, mulla ku sitä ravintola-alan työkokemusta ei ollu yhtää, mutta hyvin oon pärijänny, ahkerasti ku tekkee töitä, ni seleviää mistä vaa... eikä se intohimo ruuanlaittoo ja oppimissee ainakkaa hiasta asiaa :D Maanantaina mulla alakaaki ensimmäine toukokuun kestävä työharijottelupätkä, mulla o jo viikon ollu autosa valamiina työvaatteet viikattuna valamiina, ku viime viikko meillä oli teoriaa... ai määkö innoissani, nii oonki!! :D

Meillä oli teemapäivät, mää valittin Välimeren, ku sen alueen pöperöistä niin tykkään, Matilla oli Aasia ja Arilla Karibia... ite saatiin suunnitella menu, laskia menekit, muuntaa räsehtit kooltaan sopiviksi, suunnitella aikataulut jne. Valittin ommaan menuuseen semmosia ruokia, joita oon kotonaki kokkaillu monasti, koska halusin nähä, mite räsehtit käyttäytyy, ku tekkee suuria määriä ja mite ruuat kestää buffetisa seisomista...

Alakuun kreikkalainen porkkanakeitto, sallaattipöytä oli ite kasattava, siis ei valamiita sekotuksia, mutta kaikkia pöyväsä olevia aineksia ku otti, ni siitähä tuli aika lailla kreikkalaine sallaatti. Lämpimisä oli kasvismoussaka ja toisena lihapullat, paahettu perunasallaatti ja tsatsiki... leipäpuolelle tuli vielä focaccia. Hyvin onnistu ja ruoka kävi kaupaksi :D Vaikka hirmune kiire oli, ni pakko oli äkkiä ruokaa tarijolle laittaisa napata pari kuvvaa...



Kakkukoristeita oon teheny valamistujaisjuhuliin, täsä yks tuotos lähihoitajaksi valamistuvan, punatukkasen Teemun kakkuun...


Loppuun sitte tietenki muutama ruokakuva, koulusa tein yhtenä päivänä kanaviillokkia ja sitähä piti sitte kotonaki kokkeilla, en enne ollukkaa teheny...


Sipulipihivit jauhelihasta...

 Sisävile parsan ja hollandaisen kera...

Savulohi ranskankermakastikkeella, battaattipyre ja fenkoli-appelsiinisallaatti...

 Mustajuurikeittua.... slurps!

 Fish&chipsit turskasta ja seistä, paprikamajoneesi ja ranskalaiset...

 Uunijäätelö...

Tämäki kuva oli pakko jakkaa, ensimmäistä haarukallista sipulipihivistä olin laittamasa suuhun, ni Apukokki hokasi, että katoppa mokomaa.. siinä se tuijotti syyttävästi, että mutko meinaat suuhusi tunkia, otin kuvan ja sinne se suuhun sitte katosi! :D

No nyt voi muute sanua, että oha se lumi meijänki korkeuvelta jo lähteny, iha pikkusia länttejä josaki saattaa vielä näkyä, mutta kyllä talavi o voitettu, eikä ennää tuu yölläkkää pilikkopimiä. Eilen kipusi mittariki varijosa jo +16:teen, vautsi! Tosin ihastelin sitä vaa ikkunasta, ku mulla oli kattilahommia ja kakunkoristeijen tekua :D Ja sammaa o oottettavisa tältä päivältä... mutta älyttömän mukavaa lauantaita täälä piipahtaville! <3



8 kommenttia:

  1. Voi että oli ihana lukea "uudesta elämästäsi"! Olet kyllä niiiin omassa hommassasi, kuin ikänä kukaan voi olla. Ihaillen olen aina lukenut blogiasi ja ihmetellyt, että ootko ihan ammatti-ihminen mutta nyt se sitten on toteutumassa. Miten voit enää oppia uutta, kun osaat jo vaikka mitä!!??
    Onnea ja menestystä! En osaa kuin olla onnellinen puolestasi. Olet omalla paikallsia, selvästi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullis, my friend! <3 Nii mustaki tuntuu, että moon iha oikialla alalla... ja sitä oppismista piisaa lopun ikkää, mutta oikiasti hauska huomata, että kuinka palijo o oppinu iha vaa telekkaria kattomalla... nii ja omien kantapäijen kautta :D :D :D

      Poista
  2. Tervehdys piiitkästä aikaa, Anne! Canelian keittiö on ollut "kotvan" luovaa taukoa pitämässä, mutta nyt vihdoin ja viimein linjoilla taas, eri osoitteessa ja eri nimellä tosin. Tuntui, että oli aika aloittaa alusta, puhtaalta pöydältä... Tulehan pyörähtämään uudessa blogissa, kun kiireiltäsi ennätät! :)

    Ja vai että semmoista peliä! Hetkeksi kun selkäsi käännät, niin yhdestä tulee melkein pro-kokki, vau! Hyvä sinä! Ihan mahtavaa, että olet löytänyt Sen Oikean alan; itselläni on edelleen vähän mietintämyssyssä, että millekä sitä isona tai siis vielä isompana ryhtyisi. :)

    Kiitos muuten kun muistutit uunijäätelön olemassaolosta! Appelsiinin sisuksiin tehtynä vielä, ihanan retroa! <3 Tuo jälkkäri on roikkunut testilistalla jo iät ja ajat, mutta aina se jotenkin pääsee unohtumaan. Sama pää kesät talvet...

    VastaaPoista
  3. Voi ihkua köö noot tullu takas, mää ihimettelinki, että mihi katosit, mutta nii se vaa o, että bloggailu vie aikaa ja aina se aika ei riitä joka paikkaa, jostaki o karsittava! Mää lissäänki sut heti listoille, tervetulua takasi! <3

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla Anne kuulumisistasi välillä enemmänkin! :) Kyllä niin olet löytänyt sen oikean alasi, hienoa! Iskin heti silmäni tuohon piirakkapohjaan + marenkiseen päälliseen. Kuullosta tosi hyvältä, laitankin ohjeen samantein testattavien ohjeisen listan jatkoksi.. Innolla jo odotan kuulevani, miten macaronssien käy kun muuttelet jauhojen suhdetta hieman lisää. Toivottavasti ehtisit testailemaan jo pian! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklis! <3 Suosittelen piirakkaa, se vaan o kertakaikkise herrrrrkulline, millä vaa marijoilla! Heti ehtiesä testaan macaronssit uuvelleen, nyt vaan toukokuusa mennee viikonloput valamistujaiskoristeita tehesä, ni kiirettä pittää, mutta kuha oon kokkeillu, ni hihkasen!

      Poista
  5. Hienoa! Onnea uurastukseen! Ja kiitos kanaviillokkiohjeesta. Olen niin kaivannut tuota perinteistä viillokki, jota sain koulussa aikoinaan. Kokeiluun menee heti. P. S. Matkin sinua masukakussa. Kiitos ja anteeksi:)

    VastaaPoista
  6. Kiitos Henna! Kanaviillokki kyllä jäi meijänki ruokalistalle, en tiijä, että miksikä olin sen kuvitellu nii monimutkaseksi tehä... toisaalta jos nopiampaa tahtoo päästä, ku kanan keittämine vie monta tuntia aikaa, ni musta aivan hyvi vois käyttää esim. koipireisiä, voisha neki keittää, eikä tarvis nii pitkää keittoaikaa. Ja sehä oli vaa kiva, että olit ideasta tykänny, käväsenki ehtiesä kattomasa sun luomusta!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!